Rakennusliike Porrassalmi 50-luvulla

Viisikymmenluvulla rakentaminen oli työvoimavaltaista. Kaivinkoneita tai nostureita ei juuri näkynyt työmailla. Yhdellä isommalla työmaalla saattoi olla enemmän rakennusmiehiä kuin yhtiöllä nykyisin yhteensä. Säynätsalon talotehtaan rakentamisessa oli kuuleman mukaan n. 150 työmiestä.

Telineet ja valumuotit tehtiin paikan päällä laudoista ja lankuista. Tämän päivän valmiita teline- ja muottijärjestelmiä ei oltu vielä kehitetty ja ne odottivat tuloaan suomalaiseen rakentamiseen.

luku50_aanekoski
Äänekosken Kotakennääntien aravatalotyömaa, vasemmalta
työmaan valvoja, Oiva Porrassalmi ja Veikko Mäkinen

 

Tuohon aikaan betoni tehtiin työmaalla eri soralaatuja, sementtiä ja vettä oikeissa suhteissa sekoittaen. Rakennusmestareiden tehtävänä oli laskea, kuinka paljon kutakin soralaatua, sementtiä ja vettä tulee sekoittaa vaaditun lujuuden saavuttamiseksi.

luku50_aanekoski2
Asuin-liikerakennus, Pukkimäki, Äänekoski

Toiminnan laajentuessa 50-luvulla yhtiötä luotsasivat Oiva Porrassalmi ja Veikko Mäkinen. Toiminnan laajentuessa Ääneseudun ulkopuolelle yhtiö tunnettiin nimellä Rakennusliike Porrassalmi & Mäkinen. Rkm Mäkinen toimi yhtiön osakkaana eläkeikään asti aina 70-luvulle saakka.

luku50_jkllyseo
Jyväskylän Lyseo

Työmaiden kokoluokka suurentui alkuvuosien kohteista. Vuosikymmenen aikana yhtiö toteutti vielä tämänkin päivän mittapuulla merkittäviä rakennuskohteita.